FMT : Fecal Microbiota Transplant.

Tarmenes mikrobiota blev tidligere kaldt tarmflora.

Bakterieklinikken kan, som de første i Danmark, give dig en FMT i pilleform.

Bakterieklinikken kan, som de første i Danmark, give dig en FMT i kapselform.

Et ufatteligt stort antal af flere hundrede forskellige bakterie-arter og andre mikroorganismer lever i et meget komplekst økosystem i dine tarme, og de vejer tilsammen op til to kilo.

Vi kommer til verden næsten sterile. Men allerede på vej ud gennem fødselskanalen får vi tilført en masse gavnlige bakterier fra vores mor. Allerede her kan problemerne starte. Hvis moderen har en dårlig mikrobiota “arver” vi den. Hvis hun har været på antibiotika op til fødslen, får vi måske ikke bakterier nok. Blev du født ved kejsersnit, gik du helt glip af alle disse gavnlige bakterier. Kort tid efter får vi flere gode bakterier gennem modermælken og mors bryst. Hvis du kun har fået flaske, er du også gået glip af nogle gavnlige bakterier.

Så samler vi gradvist flere og flere bakterier op, indtil vi er omkring tre år gamle. Vi er i kontakt med de øvrige familiemedlemmer, vi kravler rundt på gulvet og vi putter alt i munden. Hvis vi er heldige har vi en hund, eller et andet kæledyr, der kan hjælpe med at forsyne os med bakterier. Er vi uheldige, vokser vi op i et næsten sterilt hjem, hvor frygten for bakterier hersker.

Fra omkring de tre år har vi nu etableret den tarm-mikrobiota vi kommer til at leve med/døje med, resten af livet. Selvom den på dette tidspunkt er velfungerende, udsætter vi den på et tidspunkt for antibiotika, hvorefter den måske aldrig bliver den samme igen. Der vil måske være nogle af de bakterier, vi fik tilført som barn, som ikke overlever antibiotika´en. Ligeledes kan vi ødelægge/svække den gennem forurening eller kemikalier i hverdagen. Konserveringsmidler eller sprøjtegifte i kosten. Der er mange mulige måder at ødelægge vores mikrobiota på.

På et tidspunkt er den måske så svækket, at artsdiversiteten – antallet af forskellige arter – bliver for lav, og vi begynder at få forskellige problemer. Problemer med fordøjelsen er som regel det første det første der viser sig.

Her kommer FMT ind og hjælper. Man tager en donor med en velfungerende mikrobiota, og transplanterer den over i dig. Du bliver “podet” med en masse nye varierede bakterier.

Normalt tager man tarmindhold fra en donor og indsætter det direkte i modtagerens tarme. Dette bliver allerede i dag brugt på danske hospitaler i tilfælde, hvor patienten er smittet med bakterien C. difficile – også kaldet hospitalsbakterien. Enten via en slange gennem munden, ned igennem mavesækken, eller op igennem tyktarmen fra anus.

Dette er besværlige og grænseoverskridende behandlinger.

Mange forsøger behandlingen selv derhjemme. Hvor blendet afføring hældes ind i tyktarmen ved hjælp af et tarmskylningsapparat. Ikke for sarte sjæle og endnu mere grænseoverskridende.

Bakterieklinikken kan, som de første i Danmark, give dig en FMT i kapselform.

Donors afføring renses for ufordøjede kostfibre og en koncentreret opløsning udskilles. Opløsningen fyldes på en kapsel, som igen lægges i en større kapsel. Det bliver til ca. 24 kapsler per behandling. Ingen indgreb, ingen lugt.

Nogle få vil få det bedre efter en enkelt behandling eller to, andre kan forvente at skulle have flere.
Dette vil vi vurdere ved den første konsultation.

Mere om FMT på engelsk:

http://thepowerofpoop.com/

http://thepowerofpoop.com/epatients/is-fecal-transplant-for-you/

Præventiv FMT:

Det er bedre at forebygge end at helbrede. Du kan med fordel være din egen donor. Bakterieklinikken laver et udtræk fra din egen afføring og fryser den ned og opbevarer den for dig. Dette vil være aktuelt i følgende eksempler – og muligvis flere:

Du skal til at begynde en kemoterapi-behandling, som vil slå en del af dine tarmbakterier ihjel.

Du skal tage en antibiotika-kur for betændelser eller sygdomme, som ikke er relateret til din mave-tarm.

Du skal igennem en transplantation, hvor man bevidst vil svække dit immunforsvar inden. F.eks. knoglemarvstransplantation.